Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Programok - 2020. November
Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.03 19:00

A fiatal művészek sorozatának ezen alkalmán többek között Bach, Mendelssohn és Liszt művei hangoznak el.

Az est szakmai tanácsadója: Miranda Liu hegedűművész
Műsorvezető: Gombos László zenetörténész
Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.04 18:30

A csoportot 2004-ben alapítottuk (akkor még egy másik helyszínen), hogy a Budapesten és a régióban élő, a bibliodráma iránt érdeklődőknek lehetőséget biztosítsunk a bibliodráma „kipróbálására”, megélésére anélkül hogy egy hosszabb idejű csoportfolyamatba kelljen elköteleződniük. A bibliodrámában a csoport nyitott, kölcsönös kapcsolatba lép a bibliai szöveggel. Szituációkba, szerepekbe bújva foglalkozunk egy-egy történettel, vagy annak részletével, melynek során azt keressük, hogy mi a Biblia nekünk szóló, „itt és most” érvényes üzenete. A részvétel színészi képességeket nem, de nyitottságot és játékkedvet igényel. A hozadék kettős: a Biblia jobb megismerése és az önismeretben való gyarapodás.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.04 18:45

Egy igazi klasszikussal, Sidney Lumet Tizenkét dühös ember c. filmjével készülünk a november 4-i Faludi 6.45 filmklubra a Párbeszéd Házában. A vetítés utáni beszélgetés moderátora Nagypál Szabolcs teológus, egyetemi tanár.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.05 18:00

KEDVES VENDÉGEINK! A PROGRAM ELMARAD!

 

BESZÉLGETÉS a kiállításról és az első tíz Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléról
•    ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus,
         a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője, a biennálé alapító kurátora
•    Haász Ágnes Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész
•    Hús Zoltán festőművész
•    Szemereki Teréz Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
•    Sajgó Szabolcs SJ házigazda


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.07 10:00

Jövőszövő párbeszéd az Egyházban 1/5
2020. nov. 7. 10:00-12:30

Miért van az Egyház ma? Miért lesz az Egyház 2030-ban?

Görföl Tibor - a valóság szeretetéért
Máté-Tóth András - a sebzett társadalomért
Makláry Ákos - a periférián lévőkért

külföldi meglepetésvendég - gondolatindító előadások - kerekasztal beszélgetés


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.07 19:00

"Dicsérjétek őt zengő cintányérral,
dicsérjétek őt csengő muzsikával."
(150. zsoltár)

 

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.14 08:40

KEDVES VENDÉGEINK! A PROGRAM ELMARAD!

 

A szemlélődő imában egymásra talál minden, ami összetartozik. A 25 perces imaegységek során Krisztus titokzatos testében megtapasztaljuk az összetartozásunkat. A 2000 éves léleképítő keresztény hagyomány felhasználásával november 14-én 4 órás elvonulásra hívjuk az érdeklődőket.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.14 15:00

Interaktív kiállításunk egy online vetélkedő segítségével kínál színes élményt és találkozási alkalmat a XX. század példamutató hűségű magyarjával. Kész ismeretek helyett elgondolkodtató élet- és döntéshelyzeteket, emberként egy hiteles életpéldát, hitünk szerint egy égi közbenjárót…

A járványhelyzet miatti intézkedéseknek megfelelően a kiállítás jelenleg nem látogatható. Amint a helyzet lehetővé teszi, megnyitjuk a tárlat kapuit, addig is virtuálisan tudják bejárni a kiállítóhelyet, fotógalériánk segítségével.

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.17 18:00

Kedves Vendégeink!

A filmet online lehet megtekinteni a www.ars-sacra.hu oldalon, illetve az Ars Sacra Facebook oldalán kedden 18 órától. Az utána jövő beszélgetést az Ars Sacra Youtube csatornáján lehet majd követni 19:30-tól, ezen a linken:  https://youtu.be/ZvmneVYbnGk

 

Gyembó és húga, Tashi átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban apjuk felel a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség
apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. A film egy érzékeny családi portré a
generációk közötti szakadékról.

 



Időpont: 2020.11.18 17:00

A fesztivál – melynek idei hívószava a KÖZÖSSÉGBEN – ebben az évben rendhagyó módon, ONLINE kerül megrendezésre: a filmrajongók a szemle négy napja alatt a Faludi Filmszemle YouTube csatornáján keresztül nézhetik meg a versenyprogramot, illetve a Kitekintő szekcióba beválogatott alkotásokat. A programba bekerülő angol nyelvű filmek eredeti nyelven, a nem angol nyelvűek angol felirattal érhetőek majd el.  


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.27 18:00

KEDVES VENDÉGEINK! A PROGRAM ELMARAD!

 

Beszélgetés Mindszenty bíboros életszentségéről

Egy bonyolult és hosszadalmas szenttéavatási eljárás huszonöt éves folyamatára tett pontot a Mindszenty József bíboros életszentségét elismerő szentszéki határozat. Erről és a személyéhez kapcsolódó vallási és történelmi kérdésekről rendezünk egy minden megközelítési módot és megértési lehetőséget megengedő, nyitott és szabad eszmecserét. Tiszteletreméltó személyének és hitvalló életpéldájának mélyebb megértését szolgálja ez a disputaszerű beszélgetés, melyet Sajgó Szabolcs jezsuita atya vezetésével Kránitz Mihály és Martos Levente Balázs teológiai tanárok folytatnak le a #MINDSZENTY című kiállítás helyszínén, a Párbeszéd Háza dísztermében.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.11.29 16:00

A Párbeszd Háza és a Magyar Bábjátékos Egyesület az idei adventi készületben is örömet szeretne hozni a közönségnek, három egymást követő vasárnapon.

Az előadásokat a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján keresztül követhetik.


Hírfolyam