Berend Iván: Ikon
2020.08.06

A LELKIÁLLÍTÁS online alternatívájának, a Képnézegetőnek aktuális képe...

A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel új lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képe – BEREND IVÁN: IKON

BEREND IVÁN: IKON

“Valamikor, a Főiskolai évek témakereső kirándulásai során, egy szentendrei templomkert őszi, aranybarna lombjai alatt síremlékre leltem. Intő, figyelmeztető és gondolatébresztő mutató kézfej motívuma irányjelző lett számomra. Több évtizedes külföldön élés alatt is a Barcsay Jenő-Vajda Lajos-Bálint Endre alapú, szentendrei festészet követője maradtam.” Berend Iván

 

***

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

parbeszedhaza@jezsuita.hu
06-1/411-0825