George Saju SJ egész napos bharatanatyam workshopja

A részvétel ingyenes, angol nyelvtudás szükséges. Lelkes kezdőktől profi táncosokig minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az október 27-ei műhely két blokkból áll: a délelőtti program fél 10-től fél 1-ig tart, a délutáni fél 3-tól fél 6-ig. Az ebédről mindenki önállóan gondoskodik. A workshop idején kényelmes ruha viselése ajánlott! A műhelymunkán rövid táncelőadás is születik, kérjük, jelezze, ha szívesen kiállna október 27-én este hatkor nagyobb közönség elé a megszerzett tudásával. Regisztrálni a parbeszedhaza@jezsuita.hu e-mail címen tud, rövid bemutatkozással, elérhetőségekkel (e-mail cím, telefonszám). Kérdéseit is a fenti címen teheti fel!

Saju atya 1965-ben született az indiai Kerala államban egy tízgyermekes katolikus családban. Teréz anya élete és munkája inspirálta arra, hogy Kalkuttába költözzön 1984-ben, ahol belépett a jezsuita rendbe, 2001-ben pedig pappá szentelték.
Miközben filozófiát és teológiát tanult, képezte magát az ősi indiai bharatanatyam táncművészetben is, mely több ezer éves hagyományra tekint vissza. Indiában a táncnak szent, spirituális gyökerei vannak és eredetileg a tánc mint egy fajta imamód volt jelen a hindu templomokban. Erőteljes vizuális hatást keltő táncról van szó, sok szoborszerű pózzal tarkítva, ahol minden egyes arcmimika és gesztus szimbolikus jelentéssel bír. A táncos ruhája, ékszerei és a kifestett arc mind az indiai tánchagyomány része.
A ma már “táncoló jezsuitaként” ismert Saju atya nemzetközi hírnévre tett szert táncosként. A tánc papi mivoltának része, hitének kifejező eszköze, ahogy mondani szokta. Számára a tánc az imádság egy formája, evangelizációs eszköz, liturgikus szent előadás, az evangéliumi örömhír kifejezője. A klasszikus indiai tánc és zene elemeit felhasználva juttatja kifejezésre Jézus üzenetét. “Amikor Isten igéje táncmozdulatokban ölt testet, a hatás hihetetlen”, mondja Saju atya.
A tánc egyszerre mozgatja meg a táncos elméjét, szívét, testét és lelkét, és ily módon Isten megtapasztalásának hang- és képi eszköze. Minthogy az emberi test a “Szentlélek temploma”, tánc közben a táncos teste Isten dicsőítését szolgálja, magyarázza Saju atya. Emellett táncával megnyitja az ajtót az isteni felé és hidat épít, párbeszédet kezdeményez a különböző vallások és kultúrák követői között, ily módon a vallásközi párbeszéd eszköze is.
Saju atya táncos lelkigyakorlatokat is vezet, amelyeken a résztvevők elmélyülhetnek az indiai tánc lényegében, a benne rejlő spiritualitásban táncbemutatókon és előadásokon keresztül. Nemcsak pap és táncos, de tanítja is a táncot és rendszeresen közreműködik koreográfusként Biblián alapuló táncelőadásokban is. Ezenkívül előadásokat is szokott tartani indiai esztétikáról, művészetről és vallásról Indiában és külföldön egyaránt.
Saju atya a táncelőadásaiból és tánctanításból befolyt pénzadományokból létrehozott egy művészeti és kulturális központot Kalkutta nyomornegyedében, ahol azokat tanítja táncolni, akiknek erre egyébként nem lenne semmilyen lehetősége. Emellett egy jószolgálati és humanitárius központot is vezet, amely segíti a Kalkuttában és a környékén nyomorban élőket abban, hogy fedél legyen a fejük felett, hogy alkalmanként munkához jussanak, hogy gyermekeiket iskolába járathassák és a rászoruló betegek gyógyításban részesülhessenek. A szociális munkát is ötvözi a tánccal. “Az a célom, hogy megmutassam a világnak, hogy egy művész lehet egyben szociális munkás is. Hivatásom lényege a szolgálat: a nyomorban élők valós szükségleteit kívánom szolgálni.”
Forrás:
http://www.dw.com/en/faith-matters-the-church-program
http://www.nationalcatholicreporter.org/global…/gp032905.htm
http://www.jrsmalta.org/content.aspx?id=362915#.V9pYgDspA3k
http://www.newindianexpress.com/…/thiruva…/article469949.ece
http://www.jesuit.org.mt/content.aspx?id=383033#.V9pg2TspA3k
http://www.timesofmalta.com/…/arts-en…/Dancing-Jesuit.487643
https://vimeo.com/73365084

 

 

 

Jelenleg nincs olyan időpont, amire jelentkezni lehet.

Térkép
parbeszedhaza@jezsuita.hu
06-1/411-0825