Napszentület felé

NAPSZENTÜLET FELÉ címmel Faragó Laura ad estet Lakatos Demeter moldvai csángó naiv költő verseiből –  amely műsort népi imádságokkal és csángó népdalokkal, balladákkal fűszerezi.

Az autodidakta, csángó nyelven író költőre, Lakatos Demeterre Dsida Jenő figyelt fel először 1935-ben, Kolozsváron, és a Keleti Újságban közölte a “Falevelek hullodoznak “ című versét, “Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk. Isa pur és homu vogymuk!” – bevezető soraival, egyben az archaikus csángó nyelvre hívva fel az olvasók figyelmét.

Faragó Laura műsorával arra a képi nyelvre emlékezteti a hallgatót, amely mind a mai napig bennünk lüktet, s amely még megtalálható a Bibliában, vagy a népdalokban, mesékben. A metaforákkal és természeti képekkel láttató csángó parasztember a népművészetből kivirágzott költő, aki román iskolákban tanult, verseit mégis csángóul írta. Példaképe Petőfi volt. Lakatos Demeter Tájkép falun című négysorosával hívunk szeretettel minden kedves érdeklődőt. “ Edzs búza a vízben imádkozik, / Napnak vízben úszik kiépe, / iÉnekelni kezdett mezű niépe, / Krisztus a kereszten gondolkodik.”

Jelenleg nincs olyan időpont, amire jelentkezni lehet.

Térkép
parbeszedhaza@jezsuita.hu
06-1/411-0825