Programok - 2015. November

Időpont: 2015.11.03 00:00

Idén is elindul a Forum Ignatianum csoport, ahova olyan fiatal férfiakat várunk, akik érdeklődnek a jezsuita szerzetesi élet iránt. Ez a havi műhelymunka szeretne segíteni abban, hogy a fiatalok mélyebben megismerjék a Jezsuita Rend lelkiségét és életmódját. Szeretnénk, hogy ezek az alkalmak segíteni tudjanak a résztvevőknek egyéni keresésükben és a belső hívásuk megerősödésében (akármilyen irányba is vezessen az a jövőben tovább).


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.03 17:30

Szeretettel várják a Szent Ignác-i lelkiségben elmélyülni vágyókat a Jézus Szíve Társasága tagjai.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.03 18:00

Válnak a szüleim... Meghalt, akit szerettem... Szakítottunk... Most mi lesz? ezekre a kérdésekre keresi a választ a november 3-i Beszéljünk róla... alkalom. Mentálhigiénés szemléletű ismeretterjesztő sorozatunkban Halottak napja, Mindenszentek környékén a halál, gyász, veszteségek témája kerül fókuszba.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.04 17:45

Osztó-pontok: Valaminek az elmúlása, valakinek az elvesztése... Vesztettem? Az Osztó-pontok novemberi alkalmán a természethez és az ünnepkörökhöz igazodva, a témánk az lesz, hogy miként lehet valakit elengedni. Beszélgetünk majd a gyászról, társadalmunknak az elmúláshoz, veszteségekhez való viszonyáról. Vendégeink Tegzes Katalin SA nővér és Biró Eszter pszichológus lesznek.

Az Útkeresés Házának szervezésében egy új programsorozat veszi kezdetét ősztől „Osztó-pontok” címmel. Ezeken a beszélgetéseken mindig egy olyan téma kerül majd felvetésre és megvitatásra, melyekhez egy papnak és egy pszichológusnak is egész biztosan lenne hozzászólása, és lesz is… Minden alkalommal két, hozzáértő szakember fogja a saját szempontjait velünk megosztani, és jelenlévőket is arra hívni, hogy elgondolkodjanak ezeken néha megosztó, néha éppen összehozó kérdéseken.

A résztvevőktől 500 ft-os hozzájárulást szívesen fogadunk.


Párbeszéd Háza, KÉK terem
Időpont: 2015.11.04 18:30

Szeretettel várjuk azokat az érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a bibliodráma műfajával, lehetőségeivel. Találkozzunk minden hónap első szerdáján 18:30-kor!


Mária utcai templom
Időpont: 2015.11.05 19:00

Jezsuita programokhoz jezsuitákra is szükség van.

Ha szeretitek programjainkat, akkor gyertek el imádkozni jezsuita hivatásokért.

Novéna a hivatásokért itt érhető el: http://www.jezsuita.hu/program/novena-jezsuita-hivatasokert


Art+Cinema
Időpont: 2015.11.07 00:00

A döntés témájában meghirdetett 19. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmfesztiválra 27 országból 141 nevezés érkezett. Az előzsűri 49 filmet válogatott be a versenyprogramba, amely 7 blokkban kerül vetítésre november 6-7-én az Erzsébet körúti ART+Cinemában. A Faludi szemlék hagyományához híven a zsűri az alkotásokat a közönséggel együtt tekinti meg, és a vetítéseket követően nyilvánosan értékeli is.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.08 17:00

Beszélgetés Csíkszentmihályi Mihállyal, a nemzetközi hírű magyar származású pszichológussal. A beszélgetést ONLINE közvetítjük, és később is elérhető lesz youtube csatornánkon! Aki kérdez: Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója. A program ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Az előadótermünk befogadási kapacitása korlátozott, ezért minden kedves érdeklődő megértését kérjük!


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.09 18:00

A Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete a következő ülését 2015. november 9-én tartja. Dr. Szathmáry Gábor szülész-nőgyógyász főorvos tart előadást a NaPro technológia és az élet kezdetének morális kérdései címen.

PROGRAM
18 órakor Szentmise a Pesti Jézus Szíve templomban (1085 Budapest, Mária utca 25.)
19 órakor előadás a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20.) Matteo Ricci terem (magasföldszint, balra).
Előadó
Dr. Szathmáry Gábor szülész-nőgyógyász főorvos
Téma: NaPro technológia és az élet kezdetének morális kérdései

Szeretettel hívjuk és várjuk tagjainkat, az egészségügy katolikus dolgozóit, tanulóit, és szívesen látunk minden érdeklődőt.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.10 18:00

Az Oázis szervezésében előadás és beszélgetés havonta egyszer arról, hogy lehetséges-e a munkahelyi boldogság? A keresztény hagyományok és a pozitív pszichológia segítségével gondolkodunk az alkalmakon közösen.


Loyola Café
Időpont: 2015.11.10 19:00

A Háló Jazz Klub következő fellépője a Trio Minor, azaz Reieger Attila - gitár, Horváth Balázs - bőgő, Varga Bendegúz - dob. Belépő: 1300 Ft, nyugdíjas- és diák kedvezménnyel 1000 Ft.
 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.13 00:00

Szeretettel hívunk Titeket arra, hogy folytassuk hagyományunkat, hogy novemberben a jezsuita mindenszentek ünnepéhez kapcsolódva (november 5.), imádkozzunk együtt jezsuita hivatásokért. Egy ilyen novéna célja, hogy hűségesek maradjunk kilenc napon át imánkhoz, hogy ebben az időben szándékunkat minden nap törékenyen odavigyük az Úrhoz, Benne megnyugvást találjunk és Neki át tudjuk engedni önmagunkat, jövőnket. Kérjük együtt az Urat kilenc napon át, hogy ébresszen új hivatásokat legkisebb Társaságunk számára, azért hogy küldhetőek legyünk a minket körülvevő lelki szomjúság csillapítására, hogy mi magunk és mások is a Forráshoz találjanak.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.13 18:00

Hugo M. Enomiya-Lassalle jezsuita szerzetesként és később zen mesterként nagyon sok keresztényt és nem keresztényt vezetett a „tárgyat meghaladó” meditáció útján, Európában és Japánban egyaránt. Páter Lassalle vándor volt Kelet és Nyugat, a zen és a nyugati ember világa között. Szüntelen párbeszédben kapcsolta össze őket. Elválaszthatatlanul összefonódott benne a zen mentalitás és a keresztény spiritualitás. Ebben a magyarul most először megjelenő klasszikus művében elsősorban a zen meditációnak a kereszténységhez, különösen a misztikához fűződő viszonyáról ír.

A könyvet Niklaus Brantschen svájci jezsuita szerzetes és zen-mester, Lassalle tanítványa mutatja be.

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.14 11:00


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.14 11:00

Két transzcendens út találkozására készülünk. A hagyományos csendes szemlélődő imádságot egy úgynevezett hangfürdővel kötjük össze. A hangfürdő egy improvizációs folyamat, melynek során gongok, hangtálak és más hangkeltő eszközök, hangszerek hangfolyamában merülünk el. Ez a tapasztalás segít a mindennapi gondok, feszültségek, gondolatok és érzelmek hálójából kiszakadni, azok fölé emelkedni, hogy más perspektívából szemléljük azokat. A megszólaltatott hangszerek hangjai páratlanul hosszan csengőek, több felhang is tisztán hallható egy időben, ami azonnal megérint, lenyűgöz, megnyugtat vagy netán felkavar; a lelassulást, kikapcsolódást, a lényegre figyelést ösztönzi.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.14 14:00

A PÁRBESZÉD HÁZA és a PARASTUDIO – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület színházpedagógiai munkacsoportja szeretettel vár minden érdeklődőt workshopjára valamint A kitartó herceg – Helyzetgyakorlat egy témára Calderon és Kafka nyomán munkacímű előadásban való részvételre.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.14 16:30


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.15 16:00

Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió munkatársa tart előadást a Családszinódus mérlegéről a legfontosabb kérdéseket és eredményeket számba véve.


Mária utcai templom
Időpont: 2015.11.16 18:00

Simó Zoltán temetése a pesti jezsuita Jézus Szíve templomban lesz 2015. november 16-án 18:00 órakor.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.17 18:00

Néha úgy érzed, nem tudod, hol tartasz az életben? Zsákutca felé haladsz, nem veszed észre a STOP táblát, esetleg forgalommal szemben találod magad az egyirányú utcában? Nem tudod, hol a kiút a körforgalomból?

Mindig van lehetőség az újratervezésre!

Ne sodródj a forgalomban, hanem lassíts, parkolj le, keress új koordinátákat az életedhez!

Ebben segít a Sacré Coeur nővérek útkereső műhelye, ahol nyolc estén keresztül együtt keressük az utat, amire Isten hív téged.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.18 00:00

„Hallgassatok rám és élni fogtok”
Döntés és cselekvés Isten akaratával összhangban

Hétköznapok lelkigyakorlata 2015 adventjében
a  Keresztény Élet Közössége szervezésében

Szeretettel hívunk, hogy végezd velünk a hétköznapok lelkigyakorlatát, együtt keresve a csendet, az Istennel való kapcsolat megújulását, elmélyülését.

A hétköznapok lelkigyakorlatának lényege az, hogy a résztvevők naponta


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.18 18:00

A Feszty Masa Művészeti Műhely két gazdag alkotó év után, szeptemberben tovább folytatja munkáját. Szeretettel kínáljuk  2-3 új tag számára a műhelyhez való csatlakozás lehetőségét. Képzőművészeti előtanulmányok nem szükségesek a tagsághoz, de a művészetek iránti komoly érdeklődés és az alkotás vágya, valamint a rendszeres foglalkozásra járás vállalása, igen. A csak egy-egy projekthez való csatlakozás nem lehetséges, mert, az éves munka tematikája és gyakorlatai egymásra  épülnek és elmélyült munkát feltételeznek. A  szeptember 9-én kezdődő tanévnek szakrális témaköre lesz/keresztek és ikonok/. A műhely tagjainak alkotásaiból minden év végén megtekinthető kiállítást rendezünk.
A foglalkozások kéthetente, két teljes óra  időtartamot töltenek be. A foglalkozások helye: Párbeszéd Háza, Horánszky u.22.
 
Bővebb információ az alábbi email címen:


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.18 18:00

Ökológusok és teológusok Ferenc pápa teremtésvédelmi enciklikáját értelmezik.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.19 18:00

John W. O'Malley SJ A jezsuiták története című könyvét bemutatja Bartók Tibor SJ és Szigeti László. A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik átfogó képet szeretnének kapni arról a szerzetesrendről, melyben megtestesült az újkori katolikus egyház egyik legnagyobb kihívása: a világgal való kapcsolat és párbeszéd.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.20 19:00

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertsorozata. Két hangszer áll a műsorok középpontjában: a hegedű (Miranda Liu képviseletében) és a fuvola (Szántó Katalin képviseletében).


Jézus Szíve templom
Időpont: 2015.11.23 17:00

A budapesti Jézus Szíve templomban (VIII. Lőrinc pap tér). Az imát mindig más közösségünk vezeti.

 

 Időpont: 2015.11.23 17:00

Szenvedélybetegek hozzátartozói számára indul nyitott csoport Régi Annamária drogkérdésben jártas szakemberrel október 26-tól kéthetente hétfőnként 17.00-18.30-ig az Oázisban. Elsősorban szülőket és a függőség témakörében válaszokat keresőket várjuk. Aki a csoporthoz még bátortalan, egyéni beszélgetésekre is lehetőség van azokon a hétfőkön, amikor nincs közös alkalom. Jelentkezés és további információ: oazisiroda@gmail.com


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.24 18:00

Fülei Balázs, Junior Prima díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője különleges koncerttel ajándékozza meg a Párbeszéd Háza közönségét: a kiváló zongoraművész interakítv programra hívja az érdeklődőket.  Az est folyamán a párbeszéd zenei megvalósulására hallhatunk példákat, és rendhagyó módon az előadó és a közönség közti párbeszéd is helyet kap, ugyanis Fülei Balázs életéről és hitéről is vall. A progamot vetítés színesíti.

Az est házigazdája: Sajgó Szabolcs SJ.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.25 17:00

Az Ignáci Pedagógia Műhely bemutatja az Egyház társadalmi tanításával foglalkozó módszertani füzetsorozatot. Mit tehetünk a szegénység enyhítésére? Hol a pénz helye az életünkben? Mit jelent a közjó?


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.25 17:30

Szeretettel meghívunk, hogy csatlakozz hozzánk szokásos szerdai jezsuita közösségi esténken!

  • Szentmise
  • Vacsora
  • Csoportos beszélgetés

Kiket várunk: 18-35 éves fiatal férfiakat, akiket érdekel a jezsuiták élete, közössége

Mikor: 2015. November 25-én, 17:30-kor

Hol: 1026 Budapest II. Sodrás utca 15.

Jelentkezés: jovok@jezsuita.hu

Jelentkezési határidő: 2015. november 22.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.25 18:00

FIGYELEM: A FILMKLUB NOVEMBER 25-EI ALKALMA ELMARAD!


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.25 18:00

A terrorizmus frontvonala - Párizs és az elmúlt időszak támadásai címmel beszélgetést tartunk a Párbeszéd Házában. Vendégek: Dr. Gazdag Ferenc és Dr. Kiss-Benedek József biztonságpolitikai szakkértők.


Párbeszéd Háza alagsori meditációs kápolnája
Időpont: 2015.11.26 19:00

Szeretnénk értesíteni, hogy ismét lehetőség nyílik heti rendszerességgel csend-meditációra, "kezdő" és "haladók" számára egyaránt.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.27 05:50

Sajgó Szabolcs SJ vezetésével 2015. szeptember 7-vel kezdődően hétfőtől péntekig, reggel 5.50-6.45 között, 2x25 perces szemlélődő ima 5 perc szünettel. Az alkalmak 2015. november 30-tól 2016. január 4-ig szünetelnek! Utána kérdés és tapasztalatcsere lehetősége.

Ezt követően a Jézus Szíve- templomban 7.00-kor szentmise kezdődik.

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.27 18:00

A Magyar Katolikus Rádió 2-ik filmklub alkalmán Dér András Isten szolgája - Sándor István című filmje kerül terítékre. A vetítést követően a filmről Dér András rendező, Dr. Lázár Kovács Ákos a PPKE docense, valamint Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője beszélget.


Pesti Jézus Szíve templom
Időpont: 2015.11.27 19:30

Minden hónap 2. és 4. péntekén a pesti Jézus Szíve templomban esténként 19:30-tól 20:30-ig egy hosszabb imaórát tartunk, kicsit több énekkel és hangszeres kísérettel, és az imát követő testvéri beszélgetéssel, teázással.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.28 00:00

Örömmel várjuk mindazokat, akik szeretnék jobban megismerni a taizéi énekeket, azok gitár kíséreteit és énekes szólóit


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.28 00:00

A Taize-i csoport ADVENTI LELKI NAPJA november 28. szombat délután Forrai Tamás SJ vezetésével a Párbeszéd Házában.


Szent István Bazilika
Időpont: 2015.11.28 18:00

Szeretettel hívjuk az üldözött közel-keleti keresztény közösségek megsegítésére szervezett jótékonysági ének- és imaestre a budapesti Szent István Bazilikába


Pesti Jézus Szíve templom
Időpont: 2015.11.28 19:00

2015 szeptember 5-től hetente, szombat este, 19:00 órakor a pesti Jézus Szíve templombanIdőpont: 2015.11.29 08:00

Állj közénk egy napra – gyere fát vágni szegény családoknak!


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.29 19:30

2015-ben ismét minden adventi vasárnap felemelő koncertélményben lehet részünk a Párbeszéd Háza dísztermében. Idén a fellépők között szerepel a Kodály Zoltán Férfikar és a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, a SIMPLICISSIMUS, a Misztrál, valamint Farkas Tünde és zenekara.


Pesti Jézus Szíve templom
Időpont: 2015.11.29 20:00

... avagy a belváros vasárnap esti egyetemista miséje!


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.30 15:00

A Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjában részesült művészek Rómában készült alkotásaival ismerdhetnek meg a tárlat látogatói.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.30 17:00

A Balassi Kiadó, az Innoart Galéria és a Párbeszéd Háza tisztelettel meghívja 2015. november 30-án 5 órára Nagy Márta: Aknay János Csend-történetei című könyv bemutatójára. Házigazda: Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója és Soóky Andrea a Balassi Kiadó igazgatója. A könyvet bemutatja őex. dr. Bábel Balázs a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsek-főpásztora.

„Aknay János szimbolikus számú, tizenkét festményen örökített meg Jézus életéből történéseket. Ezek a földi világban zajlottak, abban a földi világban, amelyhez az Istenfiú emberi természete révén tartozott. Istensége által azonban az eseményekben a valóságon túli világ is megnyilatkozott. Jól olvasható evangéliumi ciklusában a festő a „fény tetteinek”, a színek közvetítésével mindkét világot bemutatja.
Az égi rend jellemzőjének Pilinszky János a csendet sejti. Ennek a hangjait véljük hallani Aknay János Csend-történeteiben.”


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.30 19:00

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt vezetett szent ignáci imára szeptember 21-től minden hétfő este. Menet: bejelentkező kör, vezetett ima, megosztás lehetősége. Az ima jellege miatt kérjük, hogy pontosan érkezzetek!

Időpont: hétfőnként 19-20 óra között , PH Kaszap István terem (alagsori kápolna melletti terem)


Párbeszéd Háza
Időpont: 2015.11.30 19:00

Folytatódik Szabó Ferenc jezsuita előadás-sorozata érzékeny morálteológiai és szexuáletikai kérdésekről, a közelgő Családszinódus tükrében. A sorozat különlegessége, hogy bepillantást enged azokba az izgalmas teológiai vitákba, amik napjainkban zajlanak és a hivők hétköznapi életét is mélyen érintik.


Hónapok szerint
2020 (212)2019 (201)2018 (311)2017 (382)2016 (658)2015 (719)2014 (729)2013 (577)2012 (243)2011 (73)
parbeszedhaza@jezsuita.hu
06-1/411-0825