Programok - 2016. Április
Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.02 19:00

Különleges alkalom, amikor két független zenei együttes összefog, hogy olyan, nagyobb előadó-apparátust igénylő alkotásokat szólaltassanak meg, amelyeket önállóan nincs lehetőségük – április 2-án, szombaton, 19 órakor a Párbeszéd Házában (Horánszky u. 20.) a Capella Silentium és a Gemma énekegyüttes közös koncertjén egy ilyen alkalomnak lehet részese a közönség. Vezényel a két művészeti vezető, Tóth Márton és Várkonyi Tamás, a belépés ingyenes.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.05 17:30

Szeretettel várják a Szent Ignác-i lelkiségben elmélyülni vágyókat a Jézus Szíve Társasága tagjai.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.05 18:00

Urad-e az idő, vagy szolgád? Kiss Ulrich SJ előadása. „Egykori tanárom mondása volt, hogy a legfontosabb probléma fontosabb, mint az összes többi együttvéve. De mi a legfontosabb probléma? A XXI. században az idő. Persze ez mindig is így volt, de ma már egyfajta neurózis. Erre keresek választ. A filozófiában. A teológiában. Szent Márk evangéliumában.”


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.06 18:00

Pedagógusként hogyan járhatjuk a teljes élet útját? És hogyan vezessük diákjainkat ezen az úton? Hogyan marad több év után is öröm a tanítás? Adrian Porter SJ előadása

Időpont: 2016. ápr. 6. 18.00

Helyszín: Párbeszéd Háza, Budapest, 1085. Horánszky u. 20.

Adrien Porter, jezsuita a londoni székhelyű Jesuit Institute vezetője, mely az angliai jezsuita oktatási intézményeket fogja össze, felelős azért, hogy a jezsuita illetve szélesebb körben a katolikus iskolák hűek maradjanak küldetésükhöz.  

Adrien Porter munkája példaértékű és inspiráló, sokat tesz azért, hogy az szigetország jezsuita iskolái lépést tartsanak az ignáci pedagógia jelenkori kihívásaival.  Fontosnak tartja, hogy a modern kori pszichológia felismerései bekerülhessenek a tanítás, a tanári munka hétköznapi gyakorlatába is.

Munkája azonban nem korlátozódik csupán Nagy Britanniára, Porter atya szerepet vállal abban is, hogy más európai jezsuita iskolák is újra tudják értelmezni a társadalomban betöltött szerepüket, képesek legyenek megújulni, miközben visszatérnek az szent ignáci gyökerekhez.

Regisztráció: info@faludiakademia.hu címen.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.06 18:00

Adrien Porter, jezsuita a londoni székhelyű Jesuit Institute vezetője, mely az angliai jezsuita oktatási intézményeket fogja össze, felelős azért, hogy a jezsuita illetve szélesebb körben a katolikus iskolák hűek maradjanak küldetésükhöz


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.08 00:00

Április 7-én először történik meg, hogy a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Bazilikában lesz Ökumenikus imaalkalom, és másnap a Párbeszéd Házában Cigánypasztorációs szimpózium.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.09 13:00

Zengő Meditáció gongokkal és hangtálakkal. Intuitív találkozásra hívunk minden érdeklődőt a csend és a hangok birodalmába, határmezsgyéjére. Kérjük, jelezze részvételi szándékát a titkarsag@parbeszedhaza.hu email címen!


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.09 13:00

Két transzcendens út találkozására készülünk. A hagyományos csendes szemlélődő imádságot egy úgynevezett hangfürdővel kötjük össze. A hangfürdő egy improvizációs folyamat, melynek során gongok, hangtálak és más hangkeltő eszközök, hangszerek hangfolyamában merülünk el. Ez a tapasztalás segít a mindennapi gondok, feszültségek, gondolatok és érzelmek hálójából kiszakadni, azok fölé emelkedni, hogy más perspektívából szemléljük azokat. A megszólaltatott hangszerek hangjai páratlanul hosszan csengőek, több felhang is tisztán hallható egy időben, ami azonnal megérint, lenyűgöz, megnyugtat vagy netán felkavar; a lelassulást, kikapcsolódást, a lényegre figyelést ösztönzi.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.10 17:30

NAPSZENTÜLET FELÉ címmel Faragó Laura ad estet Lakatos Demeter moldvai csángó naiv költő verseiből –  amely műsort népi imádságokkal és csángó népdalokkal, balladákkal fűszerezi.

Az autodidakta, csángó nyelven író költőre, Lakatos Demeterre Dsida Jenő figyelt fel először 1935-ben, Kolozsváron, és a Keleti Újságban közölte a “Falevelek hullodoznak “ című versét, “Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk. Isa pur és homu vogymuk!” – bevezető soraival, egyben az archaikus csángó nyelvre hívva fel az olvasók figyelmét.

Faragó Laura műsorával arra a képi nyelvre emlékezteti a hallgatót, amely mind a mai napig bennünk lüktet, s amely még megtalálható a Bibliában, vagy a népdalokban, mesékben. A metaforákkal és természeti képekkel láttató csángó parasztember a népművészetből kivirágzott költő, aki román iskolákban tanult, verseit mégis csángóul írta. Példaképe Petőfi volt. Lakatos Demeter Tájkép falun című négysorosával hívunk szeretettel minden kedves érdeklődőt. “ Edzs búza a vízben imádkozik, / Napnak vízben úszik kiépe, / iÉnekelni kezdett mezű niépe, / Krisztus a kereszten gondolkodik.”


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.11 18:00

ZarándokKörünk 2015. őszétől a jezsuiták budapesti Párbeszéd Házában kezdte meg működését: néhányan zarándokok szeretnénk alkalmat és találkozási-visszatekintési-továbblépési lehetőséget teremteni mindazoknak, akik szintén zarándokolnak ill. zarándokoltak a közelmúltban és úgy érzik, hogy új emberré lettek, vagy szeretnének azzá válni, de a zarándoklat után újra keresik önmagukat a hétköznapokban és vágynak arra, hogy valamilyen formában tovább vigyék a zarándoklaton megélteket.
Várunk tehát minden zarándoklatról hazaérkezőt, aki egy jó hangulatú és elmélyült zarándokest keretében szeretne visszatekinteni az Útra, más zarándokokkal találkozni és megosztani, lélekben elcsendesedve felismerni és hazahozni ami lényeges, megosztani másokkal, és tovább járni az Utat a hétköznapokban.

Ehhez kívánunk lehetőséget adni egy kis megállással-elcsendesedéssel, fókuszált élménymegosztással, vezetett és kötetlen beszélgetéssel, interaktív közösségi impulzusokkal, lelki útravalóval, falatozással és programajánlóval. Minden zarándokot várunk, vallástól-felekezettől, indíttatástól függetlenül.
 
Dátumok, időpontok:
2015. dec.14.
2016. jauártól négyhetente hétfőn, az alábbi időpontokban: Jan.18. Feb.15. Márc.21.(!) Ápr.11. Máj.9. Jún.6.
Időpont: este 6-tól 8 óráig.
Cím: Budapest VIII., Horánszky utca 20., első emelet, KÉK terem.
Minden alkalommal valami egyszerű, mozgásos-játékos bemutatkozás után programajánlóval folytatódik a program. Ezután rövid spirituális-önismereti impulzus, útravaló következik, valamely téma mentén, azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudunk a hétköznapokban zarándokként tovább járni. Ezt néhány perc csend, kiscsoportos beszélgetések követik, mely után kötetlen beszélgetésre és falatozásra van mód. A program alapvetően ingyenes, adományokat szívesen fogadunk a helyszínen, pénz vagy sütemény formájában.

forrás: lelekturak.bloglap.hu


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.12 18:00

Az OÁZIS Beszéljünk róla... című sorozat keretében újabb izgalmas téma kerül terítékre: "SOS - Házasodom" - Lépéseim, kérdéseim a házasság felé vezető úton. Vendég: Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, a KRE docense.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.12 18:00

Az Osztó-Pontok sorozat keretében Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita és Gyímesi Júlia pszichológus beszélget arról, hogy miért fontosak mégis a rítusok.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.13 18:00

A Charta XXI mozgalom szokásos havi összejövetele most egyfajta ünnep is lesz: a Charta XXI Megbékélési és Együttműködési Díjának átadása.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.15 18:00

A Párbeszéd Házában ismét Süveges Gergő beszélget, ez alkalommal Laky Zoltán (a Heti Válasz újságírója) és Szilágyi Pál (PPKE egyetemi docens, versenyjogi szakértő). Házigazda: P. Sajgó Szabolcs SJ

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.15 18:00

A Párbeszéd Házában ismét Süveges Gergő beszélget, ez alkalommal Laky Zoltán (a Heti Válasz újságírója) és Szilágyi Pál (PPKE egyetemi docens, versenyjogi szakértő). Házigazda: P. Sajgó Szabolcs SJ


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.16 09:00

2016 őszétől 2017 nyaráig havonta, szombatokon legtöbbször Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes vezetésével.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.19 18:00

Az Oázis szervezésében előadás és beszélgetés havonta egyszer arról, hogy lehetséges-e a munkahelyi boldogság? A keresztény hagyományok és a pozitív pszichológia segítségével gondolkodunk az alkalmakon közösen.


Loyola Café
Időpont: 2016.04.19 19:00

Ijjas Tamás költő, író, a Párbeszéd Háza munkatársa felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ír. Vele beszélget Görföl Balázs a Jelenkor folyóirat szerkesztője, a pécsi Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszék oktatója. Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.19 19:00

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje. A műsoron többek között Prokofjev, Schubert és Chopin művei csendülnek fel.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.20 18:00

A Határjárók című dokumentumfilm két ember történetéről szól, akik átléptek a hidegháborús, keményen őrzött határokon, hogy elmondják a testvériség üzenetét. De szól a kelet-európai országokban üldözött keresztények százezreinek jajkiáltásáról is.
Végül pedig a Fokoláre Mozgalom lelkiségéről, melynek egyik küldetése, hogy belépjen az ateista világba is.
A Határjárók dokumentumfilm mindannyiunknak üzen: bárhol is vagyunk, legyünk mindig a párbeszéd emberei.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.20 18:00

Hogyan látják a keresztények a migrációt? Miként lehet hatékony webes jelenlétünk? Két beszélgetésre, vitára indító előadással készülünk.Időpont: 2016.04.21 00:00

Idén is elindul a Forum Ignatianum csoport, ahova olyan fiatal férfiakat várunk, akik érdeklődnek a jezsuita szerzetesi élet iránt. Ez a havi műhelymunka szeretne segíteni abban, hogy a fiatalok mélyebben megismerjék a Jezsuita Rend lelkiségét és életmódját. Szeretnénk, hogy ezek az alkalmak segíteni tudjanak a résztvevőknek egyéni keresésükben és a belső hívásuk megerősödésében (akármilyen irányba is vezessen az a jövőben tovább).


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.22 18:00

Romantika és impresszionizmus zongorára: Julieta Iglesias jótékonysági koncertje Ginastera, Chopin, Ravel és Liszt műveiből. A befolyó adományok a Jezsuita Menekültszolgálat munkáját támogatják.

Program:

Alberto Ginastera: Suite de danzas criollas
Frederic Chopin: Scherzo op. 31 Nº 2
Maurice Ravel: Jeaux d'eau (A víz játéka)
Maurice Ravel: Ondine (Sellő)
Liszt Ferenc: Koncert etűd Nº 3, A sóhaj
Liszt Ferenc: Magyar rapszódia Nº 12

Itt meghallgatható, amint Julieta A sóhajt játssza.

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.25 18:00

Szabó Ferenc SJ előadása Ferenc pápa frissen kiadott apostoli buzdítása kapcsán. A jezsuita teológus, a Vatikáni Rádió korábbi munkatársa előadásában összefoglalja a családszinódussal kapcsolatos eddigi legizgalmasabb vitatémákat is.


Loyola Café
Időpont: 2016.04.26 18:00

Jó halál és jó halál? A Budapesti Szent Ferenc Kórház és a Párbeszéd Háza közös sorozata. A helyszín minden alkalommal a Loyola Café. A program idjén élőben, telefonon és interneten is várjuk az érdeklődők kérdéseit, hozzászólásait. Stúdiófelelős: Bonum TV.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.26 20:00

Vágysz-e arra, hogy a Szentírás megelevenedjen az életedben? Él-e benned az Isten szava? Gyere, olvassunk együtt kedd esténként 8 órakor! Bármelyik alkalomra jöhetsz! A program szervezője az INIGO Csoport.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.27 18:00

A Feszty Masa Művészeti Műhely két gazdag alkotó év után, szeptemberben tovább folytatja munkáját. Szeretettel kínáljuk  2-3 új tag számára a műhelyhez való csatlakozás lehetőségét. Képzőművészeti előtanulmányok nem szükségesek a tagsághoz, de a művészetek iránti komoly érdeklődés és az alkotás vágya, valamint a rendszeres foglalkozásra járás vállalása, igen. A csak egy-egy projekthez való csatlakozás nem lehetséges, mert, az éves munka tematikája és gyakorlatai egymásra  épülnek és elmélyült munkát feltételeznek. A  szeptember 9-én kezdődő tanévnek szakrális témaköre lesz/keresztek és ikonok/. A műhely tagjainak alkotásaiból minden év végén megtekinthető kiállítást rendezünk.
A foglalkozások kéthetente, két teljes óra  időtartamot töltenek be. A foglalkozások helye: Párbeszéd Háza, Horánszky u.22.
 
Bővebb információ az alábbi email címen:


Pesti Jézus Szíve-templom
Időpont: 2016.04.28 00:00

Szeretettel hívunk és várunk a Gyökerek Tábor jótékonysági hangversenyére, mely 2016. április 28-án 19 órakor kerül megrendezésre a pesti Jézus Szíve Templomban. A koncert során összegyűlt támogatásokat az idén 14. alkalommal megrendezendő, nehéz sorsú határon túli magyar gyerekeknek szóló tábor javára fordítjuk. A koncert fővédnöke: P. Forrai Tamás Gergely SJ, jezsuita provinciális atya.
Az est folyamán megtapasztalhatjuk a közös segítségnyújtás örömét, illetve jobban megismerhetjük a Tábor segítőit és támogatóit, találkozhatunk a rég nem látott ismerősökkel, továbbá a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatóival. A hangverseny után szeretettel várunk egy szerény agapéra, ahol alkalom nyílik a beszélgetésre és egy hangulatos tavaszi este eltöltésére.
Kérünk, oszd meg ezt a meghívást minél több emberrel, hogy a lehető legszélesebb körbe eljuthasson a segítségnyújtás lehetőségének híre.

A találkozásban bízva,
A Gyökerek Tábor szervezői
„Tegyetek jót, mert tudtok!”
A felajánlásokat nagy hálával fogadjuk!
Jézus Társasága Alapítvány (JTA)
Bankszámla: 11100104-18064333-20000002

Műsor

J. S. Bach
Johann Buxtehude
Johann Pachelbel
Carl Philipp Emanuel Bach

Közreműködnek
Haraszti Rajmund – orgona
Szabady Ildikó – fuvola
Muntag Lőrinc – ének
Mohay Anna – cselló

A fellépők a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, volt hallgatói. A koncert során a
hangszerek váltakozásával elevenítenek fel barokk darabokat, továbbá gregorián traktusok is
felcsendülnek majd a körülbelül egy órás műsor során.

Köszönjük a jezsuita rend, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a Párbeszéd Háza
támogatását!
Gyökerek Tábor és Mozgalom

info@gyokerektabor.hu

http://gyokerektabor.hu

http://facebook.com/gyokerektabor

http://instagram.com/gyokerektabor

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.28 15:00

Bészabó András festőművész kiállítása. A kiállítást április 28-ig hétköznaponként 15 és 18 óra között látogatható.


Párbeszéd Háza alagsori meditációs kápolnája
Időpont: 2016.04.28 19:00

Szeretnénk értesíteni, hogy ismét lehetőség nyílik heti rendszerességgel csend-meditációra, "kezdő" és "haladók" számára egyaránt.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.29 05:50

Sajgó Szabolcs SJ vezetésével 2015. szeptember 7-vel kezdődően hétfőtől péntekig, reggel 5.50-6.45 között, 2x25 perces szemlélődő ima 5 perc szünettel. Az alkalmak 2015. november 30-tól 2016. január 4-ig szünetelnek! Utána kérdés és tapasztalatcsere lehetősége.

Ezt követően a Jézus Szíve- templomban 7.00-kor szentmise kezdődik.

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.04.29 19:00

Ünnepi koncertsorozat a nagy argentin zeneszerző, Alberto Ginastera születésének századik évfordulójára.


Hónapok szerint
2020 (206)2019 (201)2018 (311)2017 (382)2016 (658)2015 (719)2014 (729)2013 (577)2012 (243)2011 (73)
parbeszedhaza@jezsuita.hu
06-1/411-0825