Programok - 2016. Szeptember
Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.03 00:00

Erőszakmentes kommunikációt gyakorló műhely Rochlitz Tiborral - ÚJRA - 2016 őszén


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.03 09:00

2016 őszétől 2017 nyaráig havonta, szombatokon legtöbbször Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes vezetésével.


Párbeszéd Háza, KÉK terem
Időpont: 2016.09.07 18:30

Szeretettel várjuk azokat az érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a bibliodráma műfajával, lehetőségeivel. Találkozzunk minden hónap első szerdáján 18:30-kor!


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.08 18:00

Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ. Tervezett program: 18.00 óra – Kisboldogasszony napi gör. kat. Szent Liturgia – Msgr. Dr. Ivancsó István, teológiai tanár, 19.00 óra – Az Istenszülő gyergyói ikon-könnyezésének teológiai elemzése – Dr. Ivancsó István vetített előadása
19.30 óra – Kerekasztal beszélgetés az Egység Királynője körül:
A gyergyói könnyezés társadalmi vonatkozásai – Ft. Dr. Cselényi István Gábor, egyetemi tanár
A Gyergyószentmiklósi Egység Királynője engesztelésre szólít – Vetési-Antal Zoltán, lelkipásztori kisegítő
Az Anna-réti Engesztelő Kápolna és a Mária Országa-ikon – Jánossy Gábor, Tengernek Csillaga Kiadó
Moderál: T. Bazsó-Dombi Attila – erdélyi gör. kat. magyar önkéntes misszió
20.15 óra – A hallgatóságé a szó – kérdések, hozzászólások


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.12 17:00

Dr. Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza főorvosának, a Kórházszövetség elnökhelyettesének előadása a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesületének első őszi ülésén.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.12 18:00

Az Irgalmasság évében szeretettel hívunk 2016. szeptember 12-én, hétfőn 18 órára dr. Ilsemarie Weiffen Sacré Coeur nővér, teológus német nyelvű előadására (tolmácsolással.

Az előadó: dr. Ilsemarie Weiffen RSCJ, 1998-2004-ig a  Szent Szív Társasága német-svéd tartományának elöljárója, majd 2004-2007-ig a Közép-Európai rendtartományt vezeti.
Jelenleg Innsbruckban él, és az Innsbrucki Egyházmegye képzési referenseként, az egyházmegye papjainak és pasztorál asszisztenseinek állandó továbbképzéséért felel. 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.13 18:30

"Idegen voltam és befogadtatok" A Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz - www.jmsz.hu) és a Párbeszéd Háza sok szeretettel várja az érdeklődőket az előadássorozat (Beszélgetősorozat Süveges Gergővel) keretei között megrendezésre kerülő beszélgetésre, melyen Michel Croc, a Jesuit Refugee Service - JRS France vezetője és felesége, Elisabeth Croc lesz vendégünk.

A JRS France a JMSz francia testvérszervezete, amely a nagysikerű Welcome en France programjával átmenetileg családoknál és közösségeknél helyezi el a menedékkérőket, ezzel is elősegítve integrációjukat és csökkentve a társadalmi feszültségeket. Vendégeink személyesen is érintettek a programban, számos menedékkérőt szállásoltak el a menekültválság kezdete óta.

A beszélgetés francia nyelven zajlik, magyar tolmácsolással.

Helyszín: Párbeszéd Háza, Pedro Arrupe terem


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.17 10:00

Intuitív találkozásra hívunk minden érdeklődők a csend és a hangok birodalmába, határmezsgyéjére. Az imát Sajgó Szabolcs SJ vezeti, a hangszereket Jenei Kornél hangkeltő szólaltatja meg. A program részei: szemlélődő Jézus-ima, hangfürdő, megosztás. Jelentkezés 09.12-ig: titkarsag@parbeszedhaza.hu.
Két transzcendens út találkozására készülünk. A hagyományos csendes szemlélődő imádságot hangfürdővel kötjük össze. A hangfürdő egy improvizációs folyamat, amelynek során gongok, hangtálak és más hangkeltő eszközök, hangszerek hangfolyamában merülünk el. Ez a tapasztalás segít a mindennapi gondok, feszültségek, gondolatok és érzelmek hálójából kiszakadni, azok fölé emelkedni, hogy más perspektívából szemléljük őket. A megszólaltatott hangszerek hangjai páratlanul hosszan csengőek, több felhang is tisztán hallható egy időben, ami azonnal megérint, lenyűgöz, megnyugtat vagy netán felkavar; a lelassulást, kikapcsolódást, a lényegre figyelést ösztönzi.

Az elmélyülésen ülve, térdelve vagy fekve is részt lehet venni. Székek, imazsámolyok, takarók a helyszínen rendelkezésre állnak. Aki fekvő testhelyzetben szeretne a programon részt venni, a szükséges kellékeket kérjük, hozza magával (polifoam; pokróc; kispárna).

Találjuk fel Jézus titkát mindenben annak színe előtt, aki orvosságot ad fűben, fában, hangokban…

A program költségeire adományokat elfogadunk.

A program az Ars Sacra Fesztivál rendezvénye.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.17 18:00

Horváth Márton Levente Madaradante című orgonaművének ősbemutatója és beszélgetés a zeneszerzővel. A háromrészes zeneművet Madarassy István Divina Commediához készített szoborképei inspirálták. A hallgatót a Dante és Madarassy ihlette világ harmóniáival kalauzolja végig a Poklon, a Purgatóriumon és a Paradicsomon. A bemutatót beszélgetés követi a két alkotóval.
Az orgonamű 38 perces.

Horváth Márton Levente orgonaművész, zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, számos díj és kitüntetés tulajdonosa.
http://lfze.hu/hu/-/horvath-marton-levente


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.18 15:00

A Kulturális Örökség Napjai keretében lehetőség van egy jezsuita atya vezetésével felfedezni a Jezsuita Szigetet. Az épületet bemutató séta során Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója körbevezeti az érdeklődőket az egykori Kis Vatikán mai Jezsuita Szigetén. A résztvevők beléphetnek a Párbeszéd Háza legfontosabb termeibe, és megismerhetik a Jézus Szíve-templom nevezetességeit.
A bemutatás és a séta időtartama együttesen 90 perc.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.19 18:30

Mohay Annának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzősének a koncertje. Zongorán kísér: Németh András.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.20 18:00

A Dante-fordítás nehézségei – Baranyi Ferenc költő és Madarász Imre irodalomtörténész beszélgetése. Milyen nehézségekkel kell megküzdenie a Dante-fordítónak,  ha nem csupán a költőóriás gondolatait akarja közvetíteni, hanem a tercináiban zengő zenét, a ritmikai „beszédes” bravúrokat is? A Dante ihlette zenei világ is szóba kerül. A program házigazdája Sajgó Szabolcs SJ.
Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, Dante-fordító. Madarász Imre irodalomtörténész, italianista.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.20 18:00

A vezető tényleg BENNEM rejlik? – lelkigondozói és mentálhigiénés szempontok nyomán a vezetésről. Hogyan maradjak ÖNMAGAM vezetői pozícióban? Hogyan hozok döntéseket, hogyan delegálok, hogyan fogadom a dicséretet és a kritikát? Hogyan találhatom meg ebben a szerepben önmagam stílusát, ehhez segítségül véve a történelem egy-egy ismert vezetőjét? A vezetéselmélet bibliai alapjai. A vezető és vezetett ember szempontjai, igényei és kihívásai. Vezetőként mit adhatok? Mire van szükségem, mint vezetett?


Loyola Café
Időpont: 2016.09.20 19:00

A Háló Jazz Klub vendége szeptember 20-án a Loyola Caféban a Varga Bendegúz Quintett.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.21 18:00

A boldog Dante – Tusnády László könyvének bemutatója. Dante örök szellemi forrás az emberiség számára. A szenvedésnek a látomásos bemutatását általában jobban ismerik, mint a boldogságét. Ezt a hiányt pótolja Tusnády László Dante-könyvével – elsősorban a főmű újszerű megközelítésével.
Az est házigazdája Sajgó Szabolcs SJ.
Az „Isteni Színjáték” olyan üdvtörténet, melynek a főhőse – maga a költő – életútjának a felén döbben rá arra, hogy eltévedt. Reménye túl kevés immáron a boldogságra, az üdvözülésre. A szenvedés honának a látása sokakban a pokoli kínok döbbenetét, felejthetetlen emlékét idézi fel, pedig Dante épp azt az utat mutatja meg, amelyen haladva, a körülmények ellenére megérkezik a teljességbe. Olyan húsvéti ünnep várja, mely sohasem ér véget, mert a szeretet átélésével eljut az időtlenbe: meglátja az Istent.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.21 18:00

Újabb tagok jelentkezését várja a Feszty Masa Művészeti Műhely! A Feszty Masa Művészeti Műhely szívesen fogad a januárban kezdődő második félévben 2-3 új, közösségben alkotni vágyó tagot. Bővebb információ az alábbi email címen: orlovicsibolya@gmail.com


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.21 19:30

Levetítjük a két világhírű mester, Arvo Pärt zeneszerző és Robert Wilson rendező együttműködéséből készült különleges előadás felvételét. A program a Magyarországi Észt Intézet szervezésében és az Ars Sacra Fesztivál keretében kerül megrendezésre.

ÁDÁM PASSIÓJA
(Aadama passioon)
észt-német koncertfilm, 2015, 90 perc
Zene: Arvo Pärt
Színpadi rendező, díszlet és világítás: Robert Wilson
Zenei vezető és karmester: Tõnu Kaljuste
Előadók: Lucinda Childs, Michael Theophanous, Endro Roosimäe, Erki Laur, Tatjana Kosmõnina, Észt Filharmónia Kamarakórusa, Tallinni Kamarazenekar
A filmet rendezte: Andy Sommer

Az amerikai rendező és művész, Robert Wilson és az észt zeneszerző, Arvo Pärt első együttműködéséből született az "Ádám passiója", amelyet tavaly májusban mutattak be Tallinnban. Egy valaha tengeralattjáró-gyárként működő térben Wilson költői látványvilágot alkotott, melyben kiteljesedhetett Pärt misztikus, meditatív zenei nyelve.
A zeneszerző három jelentős műve (Adam’s Lament, Tabula rasa, Miserere) mellett egy új, Robert Wilsonnak ajánlott és kifejezetten a produkcióhoz íródott darab, a Sequentia is elhangzik. A zene, a fény, a tér és a mozgás játéka egymást tükröző, összefonódó összművészeti alkotássá növi ki magát.

A felvételt az Accentus Music (www.accentus.com) engedélyével vetítjük.

Bevezetőt mond Kolozsi László film- és zenekritikus.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.22 19:00

„Óh, boldog Magyarország! Csak ne hagyja magát félrevezetni már” – Prokopp Mária Dante-előadása. A professzorasszony kutatásai során arra jutott, hogy a budapesti Dante-kódex Velence ajándékaként került I. Anjou Károly királyunk könyvtárába. A miniatúrák stílus-vizsgálata pedig arra enged következtetni, hogy a miniatúrák nem Itáliában, hanem a magyar királyi festőműhelyben készültek.
A budapesti Egyetemi Könyvtárban őrzött XIV. századi Dante-kódex a legkorábbi és a leggazdagabban illusztrált példánya Dante Isteni Színjáték c. művének. Fakszimile kiadása a 2008-ban jelent meg Veronában. A kódex velencei dialektusban átírva tartalmazza Dante Alighieri Isteni színjátékának majdnem teljes szövegét. A kódex 1330-40 körül készülhetett a miniatúrák stílusa szerint. Az eddigi kutatás feltételezte, hogy a nyelvezete miatt, Velencében festették a miniatúrákat is. A kódex II. Abdülhamid Han török szultán ajándékaként 1877-ben került az Egyetemi Könyvtárba, miután Ipolyi Arnold, Henszlmann Imre és Kubinyi Ferenc 1862-ben felfedezte az Isztambuli szerájban őrzött 72 Corvina-kódex között, amelyeket még Nagy Szulejmán szultán vitt magával Budáról a város 1541. évi elfoglalását követően. II. Abdülhamid Han a krími háborúkat követően döntött úgy, hogy viszonzásképpen a magyar népnek az orosz–török háború idején tanúsított török-pártiságáért, visszaad a „magyar ifjúságnak” harmincöt kódexet.
Prokopp Mária professzor asszony a budapesti Dante-kódex művészettörténeti elemzése során arra a meggyőződésre jutott, hogy a kódex Velence ajándékaként került I. Anjou Károly magyar király könyvtárába, akinek édesapját, Martell Károlyt Dante személyesen ismerte, és az Isteni Színjátékban, a Paradíso VIII. énekében őt dicsőítette. A kódex nagy megbecsülésnek örvendett Mátyás király Corvina könyvtárában is.  A miniatúrák stílus-vizsgálata arra enged következtetni, hogy a miniatúrák nem Velencében készültek, mivel Velencének a XIV. század elején nem volt ilyen szintű miniatúrafestő műhelye, hanem a szöveg-kötetet elküldték a magyar királyi festőműhelybe, amely a XIV. századi európai festészet élvonalába tartozott, és amelynek alkotásai közé tartozott az Anjou Legendárium és a Képes Krónika is, és ott készültek az Egyetemi könyvtár híres Dante-kódexének a pompás képei.


Mária utcai templom
Időpont: 2016.09.23 00:00

Péntek esténként 19:30-tól 20:30-ig egy hosszabb imaórát tartunk, kicsit több énekkel és hangszeres kísérettel. A péntek esti imaórák helyszínei: Zugliget (a hónap első péntekén), Jézus Szíve Templom (a hónap 2., 3. és 4. péntekén).

részletek: http://taize.kim.katolikus.net/katakomba/Programok/P%c3%a9ntekEstiIma%c3%b3ra


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.24 10:00


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.24 19:00

A szombat esti vigília misék célja a hétvégét is Isten közelében, tudatosan megélni vágyók segítése. Különös hangsúlyt helyezünk a másokért való könyörgésre, a város mulatónegyedeiben szombat éjjelenként történtekért való engesztelésre. A mise bensőséges, meditatív jellegű. Az Evangélium után néhány gondolat, majd hosszabb csend. Az ordinárium énekei gregorián (könnyű magyar ordinárium) vagy taizéi (Berthier, Gelineau) stílusúak. Az énekek taizéiek, a capella vagy egy gitár kíséretében.

részletek: http://taize.kim.katolikus.net/katakomba/Programok/SzombatiVig%c3%adliaMise


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.25 18:00

A beszélgetés során szó lesz Alois testvér Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról, a Taizéi Közösségről, annak hivatásáról, alapítójáról Roger testvérről és a sokak által ismert taizéi énekekről. Az imádság és az ökumenizmus témái mellett a keresztények társadalmi szerepvállalása, elköteleződése is elő kerül majd a jelenkori kihívások tükrében, különös tekintettel a leginkább kiszolgáltatottakra és a fiatalokra.
 Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.27 18:00

Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla Madarassy István Dante Isteni Színjátékához készített szoborképeire improvizál 2016. szeptember 27–én 18 órakor a Párbeszéd Házában. A kép forrása: jozsefvaros.hu

Madarassy István Pokol, Purgatórium, Paradicsom című tárlata október 7-ig látogatható a Párbeszéd Házában.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.28 18:00

„Dante sovány, nagy orrú, keserű ember volt. 1300 körül elhatározta, hogy világraszóló művet fog írni, olyat, amit akkor már ezer éve nem írtak. És sikerült neki, mert nem tragédiát írt, hanem – ahogy ő nevezte – komédiát. Az Isteni Színjáték azért tud sokszor vicces lenni, mert keserű ember írta. Sziklaszilárdan hitt Istenben, de kénytelen bevallani: Istent úgyse lehet érteni. És – a mi szerencsénkre – tett egy nagy felfedezést: nem Istent kell megérteni, hanem az embereket, Isten teremtményeit. Talán őket figyelve megtudjuk: milyen Ő. Ezt a könyvet akár „Emberi Színjátéknak” is nevezhetnénk, pedig kizárólag halottak szerepelnek benne – no de van ennél élettelibb, színesebb, kalandosabb történet?” A Magvető ajánlója.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.29 18:00

Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás estje Liszt Ferenc és Dukay Barnabás műveiből. A koncertet beszélgetés kíséri.


Párbeszéd Háza alagsori meditációs kápolnája
Időpont: 2016.09.29 19:00

Szeretnénk értesíteni, hogy ismét lehetőség nyílik heti rendszerességgel csend-meditációra, "kezdő" és "haladók" számára egyaránt.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.30 15:00

Madarassy István Dante Isteni színjátékához készített szoborképei. A kiállítás - a nagy érdeklődésre való tekintettel - a tervezettnél hosszabban: október 25-ig látogatható hétköznapokon. 
 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2016.09.30 19:00

Robert Bresson filmklub a Párbeszéd Házában. Meghívott előadó: Jelenits István SchP. Házigazda Sajgó Szabolcs SJ.


Hónapok szerint
2020 (212)2019 (201)2018 (311)2017 (382)2016 (658)2015 (719)2014 (729)2013 (577)2012 (243)2011 (73)
parbeszedhaza@jezsuita.hu
06-1/411-0825